Nierówności
Mental: 1.111 Rozwiąż nierówności metodą algebraiczną i graficzną.
f) 2−|x+5|>0,5x
13 cze 18:31
Mila:

2−|x+5|>0,5x /−2
−|x+5|>0,5x−2 /*(−1)
|x+5|<2−0,5x
|x+5|=x+5 dla x≥−5 wtedy mamy nierówność:
x+5<2−0,5x
1.5x<−3 /: 1.5
x<−2 i x≥−5⇔x∊<−5,−2)
lub
|x+5|=−x−5 dla x<−5
wtedy mamy nierówność:
−x−5<2−0.5x
−0.5x<7 /*(−2)
x>−14 i x<−5⇔
x∊(−14,−5)
Łącznie:
x∊(−14,−2)
13 cze 18:53
Mila:

|x+5|<2−0,5x
Metoda graficzna
f(x)=|x+5|
g(x)=2−0.5x
Wykres f(x) leży poniżej wykresu funkcji g(x) dla x∊(−14,−2)
13 cze 19:00