równanie różniczkowe liniowe
Karolina: Hej, może ktoś mi pomóc z równaniem różniczkowym liniowym

−y' + xy = x
1 etap
−y' + xy = 0
lny = lne
x2 + lnC
y = Ce
x2
2 MUS
y = C(x) * e
x2
y' = C' * e
x2 + 2xe
x2 * C
− C' * e
x2 − 2xe
x2 * C + xe
x2 * C = x
− C' * e
x2 − xe
x2 * C = x
Co teraz robić jeśli te wyrazy z C mi się nie skracają ?
13 cze 18:20
jc: Coś mylisz, powinno wyjść y = Ce−x2 /2 +1
13 cze 18:52
Leszek: funkcja y = Ce−x2/2+1 nie sprawdza równania −y' + xy = x ponieważ
y' = Ce−x2/2*(−x)
czyli xCe−x2/2 +xCe−x2/2 +x≠x
13 cze 22:24
jc: No to bez minusa w wykładniku y = C ex2 /2 + 1
13 cze 22:34