Liceum technikum
Michał: Ciąg geometryczny
1.(5,2x+1,45) oblicz ciąg Geometryczny
2.a4=54 q=3 a1=? a5=? s4=? Oblicz a1,a5 i s4
3.q=2 s7=700 oblicz a1 i an
Ciąg arytmetyczny
1.a5=8 a14=43 oblicz r,a1,an,a20,s40
2.(5,4x+6,21) oblicz ciąg arytmetczyny
3.s8=136 a1=−4 oblicz r i an
13 cze 17:59
Janek191:
1. ( 5, 2 x + 1, 45 ) − ciąg geometryczny. Oblicz x,
(2 x + 1)2 = 5*45
( 2 x + 1)2 = 225
2 x + 1 = p[225} = 15
2 x = 15 − 1 = 14
x = 7
====
13 cze 19:45
Janek191:
2.
a
4 = a
1 q
3 = 54
q = 3
więc
a
1*3
3 = 54
a
1 *27 = 54 / : 27
a
1 = 2
=====
a
5 = a
1*q
4 = 2*3
4 = 2*81 = 162
=============================
| | 1 − q5 | | 1 − 35 | |
S5 = a1* |
| = 2* |
| = − ( 1 − 35) = 35 − 1 = 243 − 1 = 242 |
| | 1 − q | | 1 − 3 | |
================================================
13 cze 19:49
Janek191:
3. q = 2 S
7 = 700
− a
1*(1 − 2
7) = 700
−a
1*(1 − 128) = 700
127 a
1 = 700
=============
| | 700 | | 700 | | 1 | | 350 | |
an = a1*qn−1 = |
| *2n−1 = |
| * |
| *2n = |
| *2n |
| | 127 | | 127 | | 2 | | 127 | |
========
13 cze 19:56
Michał: Nie wiem jak Ci dziękować dziękuje pięknie najbardziej mi zależało nad geometrycznym . Jak
będziesz potrzebował pomocy z Akustyki i Instrumentalistki to daj znać na
michi11@poczta.onet.pl
13 cze 20:16