Proszę o szczegółowe rozwiązanie i trochę o wytłumaczenie ,dzięki !! ;)
Aleksandra: Ile wyrazów ciągu arytmetycznego ,w którym pierwszy wyraz jest równy 2 a drugi 6 , należy dodać
aby otrzymać sumę 882.
13 cze 15:41
Jerzy:
| | 2*2 + (n−1)*4 | |
882 = |
| *n i oblicz: n |
| | 2 | |
13 cze 15:44
Aleksandra: "Proszę o szczegółowe rozwiązanie i trochę o wytłumaczenie ,dzięki

"
13 cze 17:25
Jack: skorzystaj z "dobrze Ci juz znanego" wzoru na sume.
13 cze 17:36
Janek191:
a
1 = 2
a
2 = 6
więc
r = 6 − 2 = 4
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 2 + ( n −1)*4 = 2 + 4 n − 4 = 4 n − 2
więc
| | a1 + an | | 2 + 4 n − 2 | |
Sn = |
| *n = |
| *n = 2n2 = 882 / : 2 |
| | 2 | | 2 | |
n
2 = 441
n = 21
=====
13 cze 20:02
Aleksandra: Dzięki !
13 cze 20:11