Wyznaczyć L???
Klarencjusz: | 1 | | (A+B)*L4 | | L | |
| * |
| ≤ |
| |
| 152 | | C*D | | 350 | |
13 cze 15:13
Jerzy:
| | 152CDL | | 152CDL | |
− 4√ |
| ≤ L ≤ 4√ |
| |
| | 350(A+B) | | 350(A+B) | |
13 cze 15:19
Klarencjusz: Nie rozumiem
13 cze 15:20
Jerzy:
nie tak ....nie zauważyłem L po prawej stronie ,
co to za wielkości: A,B ,L,C,D ?
13 cze 15:29
Klarencjusz: To nieważne, ale A=1,9; B=3,73; C=210; D=10,9. L trzeba wyznaczyć
(równe lub mniejsze). Chodzi o zasadę przekształcenia wzoru.
13 cze 15:35
Jerzy:
Dla L > 0 dzielisz obustronnie przez L , mnożysz przez 152CD i dzielisz przez (A+B):
| | 152CD | | 152CD | |
L3 ≤ |
| ⇔ L ≤ 3√ |
| |
| | 350(A + B) | | 350(A + B) | |
13 cze 15:47
Klarencjusz: Dziękuję

Robiłem błąd w jednym miejscu.
13 cze 15:55