matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji f w punkcie
Wojtek :
Pochodna funkcji w punkcie :
1
f(x)=
x
0
=4
x+5
No więc zgodnie z tabelą
−1
x
2
−1
I wychodzi mi
16
−1
A w odpowiedziach jest
81
Może mi ktoś wyjaśnić jak to obliczyć krok po kroku 😃
13 cze 14:40
g:
−1
f'(x) =
(x+5)
2
13 cze 14:43
jc:
Masz złą tabelę
1
−1
(
)' =
x+5
(x+5)
2
−1
Dla x = 4 mamy
.
81
13 cze 14:45