Pochodna funkcji złożonej
Przemysław: Pokazać:
(f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x)
Znalazłem coś takiego:
Δf=f'(g(x))Δg+αΔg /:Δx
| Δf | | Δg | | Δg | |
| =f'(g(x)) |
| +α |
| |
| Δx | | Δx | | Δx | |
przechodząc z Δx→0
dostajemy po prawej stronie:
| | Δg | |
f'(g(x))g'(x)+0, bo |
| →g'(x), a α→0 |
| | Δx | |
Rozumiem, że:
ale w takim razie po czym poznać, czy:
czy też:
?
13 cze 13:23
g: Może lepiej z definicji (granice przy h→0)
| | f(g(x+h)) − f(g(x)) | | f(g(x)+g'(x)*h) − f(g(x)) | |
(f(g(x)))' ← |
| ← |
| |
| | h | | h | |
Jeśli g'(x)=0, to całe wyrażenie też =0. Jesli g'(x)≠0, to można przez nie pomnozyć i
podzielić
| f(g(x)+g'(x)*h) − f(g(x)) | |
| * g'(x) → f'(g(x)) * g'(x) |
| g'(x)*h | |
13 cze 14:02
Przemysław: Dziękuję za odpowiedź
Skąd wziąłeś:
No i chyba nie można tak po kolei sobie robić przejść jak masz w drugiej linii, bo na tej samej
zasadzie:
| | 1 | |
(1+ |
| )n→1n→1, a to już nie prawda |
| | n | |
13 cze 16:55