matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg
matmat:
Szeregi − Maclaurina −− jak robić
8x
Znaleźć szereg Maclaurina funkcji f(x)=
i wyznacz przedział jego zbieżności
x
2
+4
a) znajdź wartość f
20
(0) Rozwiązanie:
8x
f(x)=
x
2
+4
1
=∑ x
n
, dla |x|<1
1−x
tak to się liczy ?
1
f(x)={8x}{x
2
+4} = 8x *
(x−2)(x+2)
Czy ktoś mi pomoże
?
13 cze 12:55
jc:
2x
f(X) =
= 2x ∑
n=0
∞
(− 1/4)
n
x
2n
1+x
2
/4
Szereg zbieżny o ile x
2
< 4, czyli |x| < 2.
13 cze 13:11