oblicz
paulo997: Oblicz
a)sin 540° − cos450°
b) 2cos²135−tg300°x ctg(−420°)
Prosilbym bycpokazac jak to obliczyc ;−;
13 cze 12:31
Jack:
a)
zarowno sinus jak i cosinus maja okres 2π, zatem 2*180 = 3600
czyli funkcja sie powtarza co 360o
540 − 360 = 180, zatem innymi slowy
sin 540 = sin 180
cos 450 = cos 90
sin 180o = 0
sin 90o = 0
zatem
sin 540 − cos 450 = 0 − 0 = 0
13 cze 12:35
Jack:
b)
funkcje tangens i cotangens maja okres π czyli 180 stopni.
zatem tg 300 = tg (300−180) = tg 120
ze wzorow redukcyjnych :
tg 120 = tg (180−60) = − tg 60 = −
√3
| | √3 | |
ctg(− 420) = − ctg (420) = − ctg(420 − 2*180) = − ctg 60 = − |
| |
| | 3 | |
(zrobilem
2*180 zeby 2 razy nie odejmowac, skoro widac ze 2*180 = 360 a 420 to wiecej niz
360).
| | √2 | |
cos 135 −> ze wzorow redukcyjnych −> cos(180−45) = − cos 45 = − |
| |
| | 2 | |
podstawiajac wszystko
| | √2 | | √3 | |
2 * (− |
| )2 − (− √3)*(− |
| ) = |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
= 2 * |
| − 1 = 1 − 1 = 0 |
| | 2 | |
13 cze 12:45
Janek191:
a) sin 540o − cos 450o = sin( 360o + 180o) − cos ( 360o + 90o) =
= sin 180o − cos 90o = 0 − 0 = 0
13 cze 13:22