matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że równość jest własnością trygonometryczną
paulo997:
Wykaz ze rownosc jest tozsamoscia Cosα / 1−sinα + cosα / 1+sinα = 2 / cosα
13 cze 10:10
Jack:
cos α
cos α
2
+
=
1 − sinα
1 + sinα
cosα
cos α(1+sinα) + cosα(1−sinα)
L =
=
(1−sinα)(1+sinα)
cosα(1+sinα+1−sinα)
2 cos α
2
=
=
=
= P
1 − sin
2
α
cos
2
α
cosα
13 cze 11:22