Parametry
Stooley: 1.117 Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x+4|−|1−x|. Na podstawie wykresu:
a)wyznacz parametr m dla którego rozwiązaniem równania f(x)=1−2m jest liczba −2
b) Wyznacz wszystkie wartości par. m dla których |x+4|−|1−x|=1−2m ma tylko 1 rozwiązanie.
1.119 Dane jest równanie z niewiadomą x: x2−4x+4/|x−2|=1−m, gdzie m jest parametrem m nalezy
do R
b) Rozwiąż to równanie w Przypadku, gdy m=−4.
13 cze 09:54
Jack:

f(x) = |x+4| − |1−x|
standardowo przedzialy
1
o x∊ (−
∞; − 4>
f(x) = − x − 4 − (1−x) = −x − 4 − 1 +x = − 5
zatem funkcja w tym przedziale to jest po prostu prosta y = − 5.
2
o x∊(− 4; 1>
f(x) = x + 4 − (1−x) = x+4 −1 +x = 2x + 3
zatem rysujemy y = 2x+3
3
o x∊(1;
∞)
f(x) = x+4 − (−1+x) = x+4+1−x = 5
zatem rysujemy y = 5.
13 cze 11:36