zadania komb
6latek: Zadanie :
Na ile co najwyżej roznych sposobow można rozdzielić 4 rozne nagrody miedzy 3 osoby jeśli
nawet wszystkie nagrody mogą przypaść jednej osobie
13 cze 07:51
13 cze 08:26
jc: Myślisz, że nagrody nierozróżnialne?
Chociaż, jak to pieniężne nagrody ...
13 cze 08:35
Jerzy:
Racja ... nagrody są różne, np: zegarek,długopis,książka i kalendarz , czyli ta metoda
nie działa
13 cze 08:43
6latek: Witam Panow

czyli będzie w takim razie 3
4=81 ?
13 cze 10:20
6latek: Nie było mnie na forum przez jakiś czas bo musialem zrobic pilnie jedna rzecz dlatego nie
odpisywałem
13 cze 10:27
6latek:
13 cze 11:37
Jerzy:
Musimy rozpatrzyć poszczególne przypadki:
a) wszystkie 4 nagrody otrzymuje jedna osoba
b) 3 nagrody otrzymuje jedna osoba i jedną inna
c) 2 nagrody otrzymaju jedna i dwie pozostałe inna
d) 2 nagrody jedna i po jednej pozostałe dwie
teraz kombinuj
13 cze 11:40
6latek: Musisz mi w tym pomoc
Jeśli sobie oznacze osoby A B C to wtedy mogę zastosować wariacje z powtórzeniami
a) To tutaj mogę utworzyć wariacje z 3 elelmentow po 4 czyli W43= 34
dalej nie bardzo już wiem
13 cze 11:50
Jerzy:
4 nagrody jedna osoba − 3 sposoby (4,0,0) (0,4,0) 90,0,4)
| | | | | |
3 nagrody jedna ... wybierasz 3 nagrody z 4 | i permutujesz 3! ... = | *3! |
| | | |
(3,1,0) (3,0,1) (0,3,1) (1,3,0) (1,0,3) (0,1,3)
13 cze 11:54
6latek: w b) trzy nagody otrzymuje osoba A albo osoba B albo osoba C czyli tutaj sa wariacje z
powtórzeniami 33
i jedna inna czyli tutaj bedzia wariacje 1 elementowe po 2
czyli będzie 33*21= 54
13 cze 11:56
6latek: W c) dwie nagrody otrzymuje jedna czyli będzie 32
i dwie pozostale inna osoba czyli 12*2
czyli 32*2=18 (tu nie bardzo wiem czy dobrze
W d) (( nie wiem jak
13 cze 12:06
Jerzy:
nie tak, masz kombinacje 3 nagród: (A,B,C) (A,B,D) (B,C,D) (A,D,C)
i każdą taką kombinację permutujesz miedzy trzy osoby np:
[(ABC) , D , 0 ] [(ABC),0,D] [0,(ABC),D] [0,D,(ABC)] [D,0,(ABC)]
itd
13 cze 12:07
6latek: Mam w odpowiedzi 81 ale chciałbym ta Twoja rozpiske z 11:40 zrozumieć (to jest bardzo ważne
13 cze 12:09
Jerzy:
12:07 − to przypadek b)
13 cze 12:13
Jerzy:
tam jest jeszcze jeden przypadek [ D,(ABC),0 ] ... razem dla jednej kombinacji 6 przypadków:
| |
*3! = 4*2*3 = 24 przypadki |
| |
13 cze 12:15
6latek: Jerzy jak to sobie rozpisze ale już jutro bo dzisiaj już pozno (ide do pracy
Czyli jak rozumiem mam zrobić tak
wa) będą 3 sposoby bo albo 4 nagrody dostaje osoba A albo osoba B albo osoba C
czyli 1+1+1=3
W b) to tworze kombinacje 3 nagrod z 4 i przydzielam je poszcegolnym osobom ABC
c) tworze kombinacje po 2 z 4 czyli dostane i 6 {ab} {ac} {ad} {bc} {bd} [cd}
Teraz np. (tu już się trochę pogubiłem ale może zobaczę co będę robil to uda mi się to
przemyslec jeszcze
13 cze 12:28
jc: 6latku, Twoja pierwsza odpowiedź była poprawna.
Przy każdej z 4 nagród, decydujemy do kogo ma trafić. Mamy więc 34= 81 możliwości.
13 cze 12:32
6latek: Witaj
Jc 
Ale wiesz tez to co napisał
J będę chciał zrozumieć
Pewnie przyda się do innych zadań
13 cze 12:38
6latek: Mam trochę jeszcze tych zadań z kombinatoryki (poswiece im może jeszcze z e dwa tygodnie ) i
potem przejde do dwumianu Newtona
tam tez sa ciekawe zadania
13 cze 12:45
Mila:
34
13 cze 18:19
6latek: Dobry wieczor
Milu 
A te przypadki o których pisal
J
13 cze 23:17
Mila:
To wyjdzie 34.
13 cze 23:30
6latek: Milu
Dla b) to rozpiszse
natomiast mam pewne kłopoty z rozpisaniem c
Bo ma być 2 nagrody otrzymuje jedna osoba i dwie pozostale inna osoba
No to np.
nagrodę {ab} nr1 cd nr 2 0−−nr 3
0−nr 1 {ab} nr 2 {cd} nr 3
cd nr 1 0−−nr 2 {ab} nr 3
mamy 9 sposobow na {ab}
i takich kombinacji jest 6 czyli 9*6=54 sposoby
Czyli mamy już 3+24+54= to już mamy 81
a jeszcze pozostal przypadek d)
13 cze 23:31
Mila:
4 różne nagrody możesz rozmieścić w 3 ponumerowanych szufladach na
3*3*3*3=3
4 sposobów
Jerzy wypisał jakie mogą być sytuacje.
W zadaniu nie masz żadnych ograniczeń więc 3
4 sposobów.
Będziesz miał ograniczenia to zastanowimy się co zrobić w konkretnej sytuacji.
Przykład , każda z osób otrzyma co najmniej jedną nagrodę.
Dobranoc
13 cze 23:35
6latek: z tego co teraz zauwazylem to w d) powtorzy się układ 2 nagrody dla jednej osoby z c
i zostaje (i po 1 pozostale dwie czy tez się ten układ powtorzy z ktotregos podpunktu ?
13 cze 23:38
6latek: Dobrze
Milu 
Dobranoc
13 cze 23:40
Jerzy:
Cześć

Zaraz Ci rozpiszę podpunkt c i d. Z tego co rozumiem punkt a i b jest jasny
a) − 3 możliwości
b) − 24 możliwości
14 cze 08:10
6latek: Witaj

Bede wdzięczny
14 cze 08:12
Jerzy:
c) tutaj trzeba byc czujnym , gdyż jest mały haczyk ( zreszta sam już chyba to zauważyłeś)
| | | |
mamy dwuelementowe pakiety nagród i jest ich 6 ze wzoru: | |
| | |
(A,B) (A,C) (A,D) (B,C) (B,D) (C,D)
teraz zauważ ,że jak wybiorę pary (A,B) i (C,D) to już nie bedę wybierał pary (CD) (A,B)
mam tylko trzy układy:
(A,B) (C,D)
(A,C) ( B,D)
(A,D) ( B,C)
trzecia osoba oczywiście dostaje 0 nagród , a więc permutuję te trzy układy:
np: [(A,B) (C,D),0] [(A,B) ,0, (C,D)] [0 ,(A,B) (C,D)] [0, (C,D) (A,B)] ... i td
w sumie mam: 3* 3! = 18 miozliwości
zaraz napiszę d)
14 cze 08:24
Jerzy:
d) tutaj sprawa jest prosta:
masz 6 układów: (A,B) (A,C) (A,D) (B,C) (B,D) (C,D)
a więc zestawy nagród:
[(A,B) , C , D] − i permutujesz miedzy trzy osoby * 3!
[(A,C) , B , D] − i znowu 3!
[(A,D) , B, C] − 3!
[((B,C), A , D] − 3!
..... dopisz resztę , w sumie: 6*3! = 36
Sumując mamy: 3 + 24 + 18 + 36 = 81 = 3
4
pisz jak coś jest niejasne
14 cze 08:32
6latek: Dobrze

Wczoraj gdy pisałem to się taz wlasnie zastanawiałem nad tym
I tez nie będziemy wybierac pary (BD)(AC) I pary (BC)(AD)
14 cze 08:37
6latek: Dziekuje CI bardzo
Mysle ze to już jest dobrze wyjaśnione
14 cze 08:39
6latek: Do d) musimy dopisać
[(BD), A, C] i *3!
[(CD) A B ] *3!
14 cze 08:51
Jerzy:
Dokładnie tak
14 cze 08:53