Wektory
Krzys: Wykaz ze wektory (3,−1,2)(−1,2,1)(1,−1,−2) tworza baze R3. Stosujac wzory cramera(nie sarrusa)
wyznacz wspolrzedne(rozklad) wektora (−10,9,1) w tej bazie
13 cze 00:42
Leszek: wektory tworzą bazę , jeżeli det M≠0 ,gdzie M macierz zbudowana z tych wektorów
sprawdz to
e1=(3;−1;2) e2=(−1;2;1) e3=(1;−1;−2) wektory bazy
wektor a=(−10;9;1)
rozwiąż układ równań x1*e1 + x2*e2 + x3*e3= a
x1 ;x2 ;x3 są to szukane współrzędne
13 cze 08:29
Krzys: Czyli na koncu maja byc 3 uklady rownan i za e podstawiac x,y,z z tych punktow e1,e2,e3? W
takim razie konieczne jest liczenie macierzy e1,e2,e3?
13 cze 11:18
jc: Dlaczego trzy? Jeden układ równań.
13 cze 11:29
Krzys: Jak mam wyznaczyc x1x2x3 z jednego rownania?
13 cze 11:41
jc:
x (3,−1,2) + y (−1,2,1) + z (1,−1,−2) = (−10,9,1)
3x − y + z = −10
−x + 2y − z = 9
2z + y − 2z = 1
Szukasz x,y,z
13 cze 11:48
Krzys: I to jest cale zadanie?
13 cze 11:51
jc: Nie zupełnie. Masz pokazać, że wymienione wektory tworzą bazę, tzn.
że dla dowolnego wektora (a,b.c) równanie
x (3,−1,2) + y (−1,2,1) + z (1,−1,−2) = (a,b,c)
ma dokładnie jedno rozwiązanie
(równoważnie, że wymienione wektory są liniowo niezależne i rozpinają R3).
13 cze 12:00
Krzys: Okej, wiec co trzeba tu jeszcze dodac?
13 cze 12:07
jc: Stosując wzory Cramera, liczysz wyznaczniki. Jeśli wyznacznik główny ≠ 0,
to znaczy, że układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie
(i nie ma znaczenia, co stoi po prawej stronie równań).
Dlatego, jeśli wyznacznik główny wyjdzie ≠ 0, to rozważany układ równań
będzie bazą.
13 cze 12:51
Krzys: Ok dzieki
13 cze 13:34