Rozwiąż równanie ze względu na parametr.
DawidA: Rozwiąż równanie ze względu na parametr.
1. 3mx−6x = 4 − 2m
2. 2mx+4x=2−6m
3. mx−5x= 5−m
4. 4mx+2x= 2x+m
12 cze 23:43
6latek: Parametr to m a niewiadoma x
Schemat rozwiazywania ten sam
x(3m−6)= 4−2m
Teraz patrzymy i zauważamy ze dla m=2 równanie to nie ma rozwiazan bo mianownik =0
natomiast dla m≠2 równanie to ma 1 rozwiązanie
13 cze 07:28
Leszek: Dla m=2 podane rownanie ma nieskoncenie wiele rozwiazan ,bowiem
X*0=0 ,czyli za x jak podstawisz dowolna liczbe rzeczywista to nie masz sprzecznosci
13 cze 08:05