pole elipsy
dragon: Znajdz najmniesze pole elipsy przechodzącej przez punkty (2,0),(0,3),(0,7),(6,0).
12 cze 23:33
dragon: up
13 cze 18:21
jc: Każda elipsa opisana wzorem
7x2 + 4y2 − 56 x − 40 y + 2 p xy + 84 = 0, p2 < 28
przechodzi przez wymienione punkty.
Nie wiem, czy to w czymś pomoże ...
13 cze 19:35
dragon: chodzi o to zeby jej pole było najmniejsze
13 cze 19:43
jc: Otrzymałem jakiś okropny wzór na pole, miniumum wyszło dla p=√27,
ale chyba coś musiałem pomylić chyba, bo pole jakby za duże wychodzi.
13 cze 22:29
dragon: mam odpowiedz ale bardziej interesuje mnie sposób
13 cze 23:05
jc: Powtórzyłem rachunki. Najpierw przesuwam elipsę tak, aby środek pokrywał się
z początkiem układu współrzędnych, potem obracam tak, aby osie pokrywały
się z osiami układu współrzędnych. Wtedy pole wyraża się wzorem
| | 3p2−40p+128 | |
28 π |
| |
| | (28−p2)3/2 | |
Oczywiście p
2 < 28. Funkcja ta przyjmuje wartość minimalną dla p = 4.
Najmniejsze pole wynosi zatem 224 π /
√3.
Taki masz wynik?
14 cze 13:54
jc: Dodam, że elipsa o minimalnym polu przechodzi przez punkt (2,6)

Punkty (2,0,), (6,0), (0,3), (0,7), (2,6) jednoznacznie określają elipsę.
14 cze 14:23
jc: | | 56 π | |
Jak podstawiłem? Minimalne pole = |
| . |
| | 3 √3 | |
14 cze 15:45
dragon: Dzięki super
14 cze 18:27