suma
sum: Oblicz sume 3/(1*2!)+32/(2*3!)+33/(3*4!)+...
12 cze 23:13
Mariusz:
| | 3nxn−1 | | e3x | | 1 | |
∑n=1∞ |
| = |
| − |
| |
| | n! | | x | | x | |
| | 3nxn | | e3x | |
∑n=1∞ |
| =3∫ |
| −ln|x| |
| | n*n! | | 3x | |
| | 3nxn | |
∑n=1∞ |
| =Ei(3x)−ln|x|+C |
| | n*n! | |
Trzeba teraz znaleźć stałą
12 cze 23:36
Leszek: w mianowniku powinno być n*(n+1)!
12 cze 23:41
sum: A czy mozna to jakoś inaczej rozwiązc/
13 cze 18:22
www: a co to wogóle E
13 cze 19:44
Mariusz:
Ei skrót od Exponential integral
funkcja całkowo wykładnicza
13 cze 20:06