Całka nieoznaczona, coś nie bardzo
Andrzej: Proszę o pomoc w rozwiązaniu całki
∫√3+2x−x2 dx =?
podstawiam: t2=3+2x−x2
2tdt=(2−2x)dx
tdt=(1−x)dx
tdt/1−x = dx
∫tdt/1−x
Dobrze?
12 cze 22:52
Mariusz:
Lepiej przez części
Możesz pomocniczo zwinąć trójmian do postaci kanonicznej
∫√4−(x−1)2dx
12 cze 23:02
Mariusz:
Jak chcesz podstawiać to podstawienia dobre w tych całkach to
a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
a<0
√ax2+bx+c=(x−x1)t
12 cze 23:04
jc: x − 1 = 2 sin t,
=∫√4−(x−1)2 dx = 4∫cos2 t dt = 2 ∫ (1 + cos 2t) dt
= 2 t + sin 2t = 2 arcsin (x−1)/2 + (x − 1) √1 − (x−1)2/4
12 cze 23:04
Mariusz:
Podstawienie którego użyłeś nie zawsze są dobrym pomysłem
np
12 cze 23:09
Mariusz:
| | W(x) | |
Nawet w całkach postaci ∫ |
| dx |
| | √ax2+bx+c | |
może się okazać że wyprowadzenie wzoru redukcyjnego będzie wygodniejsze
12 cze 23:12
Andrzej: Dzięki za wskazówki
12 cze 23:16
12 cze 23:46