Funkcja wymierna
ja: Dana jest funkcja o wzorze f(x)= (x+1)2/x2−1
a) narysuj wykres funkcji g(x)=|f(x)|
b) Dla jakich argumentów funkcja h(x)= 2/x+3 + x/x−1 osiąga wartości niemniejsze niż funkcja
y=f(x) ?
Bardzo bym prosił o wytłumaczenie
12 cze 21:52
6latek:

To bedzie wykres tej funkcji
| | (x+1)2 | |
f(x)= |
| dla x≠1 i x≠−1 |
| | x2−1 | |
| | (x+1)2 | | x+1 | | 1(x−1)+2 | | 2 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| +1 |
| | (x+1)(x−1) | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
Rysujesz f(x) a potem to co pod osia OX odbijasz nad os OX
w b) nalezy rozwiazac nierownosc
| 2 | | x | | (x+1)2 | |
| + |
| ≥ |
| |
| x+3 | | x−1 | | x2−1 | |
Niemniejszse wedlug mnie to wiekszse badz rowne
12 cze 22:08
ja: Dziękuję
12 cze 22:12
ja: w b) wychodzi
x∊(−3;−1) ∪ (−1;1) ∪ <5,+∞)
bo x≠ −3;−1;1
12 cze 22:27