Równanie prostej
Misia: Takie zadanie z geometrii analitcznej, pomoże ktoś, bo nie byłam na zajeciach i kompletna dędka
Znaleźć równanie parametryczne prostej 𝑙 przechodzącej przez punkt 𝑃(1,2,0) i równoległej do
prostej
𝑙1: {2𝑥+2𝑦+𝑧−3=0
{4𝑥+2𝑦+𝑧+2=0
12 cze 21:42
jc:
2x+2y+z = 3
4x+2y+z =−2
2x+2y+z=3
2x=−5
x jest stałe, z = − 2y + 5.
Prosta biegnie w kierunku wektora v=(0, 1,−2).
Szukana prosta (x,y,z) = P + tv = (1, 2+t, −2t).
12 cze 22:16
Mila:
II
sposób
Wektor kierunkowy prostej l1
[2,2,1] x [4,2,1]=[0,2,−4]
[0,2,−4] || [[0,1,−2]
Równanie szukanej prostej: 𝑃(1,2,0)
x=1+0*t
y=2+t
z=−2t, t∊R
12 cze 22:27
Misia: A skąd wiemy o wektorze v(0,1,−2) ?
12 cze 22:33
Mila:
Masz mieć proste równoległe, to wektory kierunkowe są takie same.
Masz obliczone dwoma sposobami.
12 cze 22:42