Rozwiąż zadanie różniczkowe
Marlena: Rozwiąż równanie różniczkowe:
(t2+1)y' + 4ty = 3
12 cze 20:20
Marlena: To jest równanie typu y' = f(y/x) ? Mam problem z rozpoznawaniem typów równań
12 cze 20:28
Marlena: Chociaż no nie, jesli podzielimy przez(t
2+1) to nie dojdziemy do y/x
12 cze 20:28
Marlena: Wiem, mam 0 podstawić za 3?
12 cze 20:31
Marlena: i po przekształceniu będę miała ∫dy/y = ∫ −4xdx/x2+1 ?
Proszę o pomoc
12 cze 20:35
PawelP: To równanie liniowe niejednorodne. Jak takie równania się rozwiązuje?
12 cze 20:39
Marlena: No właśnie tak, że za r(x) podstawiamy 0?
12 cze 20:43
Mariusz:
To jest równanie liniowe i rozwiązujesz w ten sposób
(t
2+1)y'+4ty=0
(t
2+1)y'=−4ty
ln|y|=−2ln|t
2+1|+C
y=C(t
2+1)
−2
y(t)=C(t)(t
2+1)
−2
(t
2+1)(C'(t)(t
2+1)
−2−4tC(t)(t
2+1)
−3)+4tC(t)(t
2−1)
−2=3
C'(t)=3t
2+3
C(t)=t
3+3t+C
1
12 cze 20:44
jc:
[(t
2+1)
2 y ] ' = (t
2+1)[(t
2+1) y' + 4t y] = 3(t
2+1) = [t
3 + 3t]'
(t
2+1)
2 y = C + t
3 + 3t
12 cze 20:45
jc: Umkął mi kwadrat przy dzieleniu
12 cze 20:46
Marlena: Czyli dobrze robię, dzięki serdecznie @Mariusz
12 cze 20:46
Marlena: i @jc też dziękuję
12 cze 20:47
Marlena: A tego już nie wiem, Bernoulliego nie wygląda, a liniowe nie wychodzi

(1−t)(y'+y)=e
−t
12 cze 21:03
Marlena: Nie no, przecież to musi być liniowe, tak? Coś nie tak z obliczeniami
12 cze 21:06
Mariusz:
Te równanie też jest liniowe
12 cze 21:06
Marlena: Prosze o pomoc w ostatnim różniczkowym:
(x+1)y' = x + y + 1
Ktoś coś wie jak zacząć?
12 cze 21:28
PawelP: przenies y na lewo i podziel przez (x+1)
12 cze 21:30
Marlena: @PaweIP dziękuję pięknie
12 cze 21:36
Mariusz:
Bernoulliego wygląda tak
y'+p(x)y=q(x)yr
Dla równań
o rozdzielonych zmiennych
jednorodnych
liniowych
Bernoulliego
stosunkowo łatwo jest znaleźć czynnik całkujący
14 cze 21:35