Wariacje bez powtorzen
6latek: Problem
Ile jest liczb 4 cyfrowych w których zadana cyfra nie powtarza się i ważne 0 jest na początku
To należy policzyć wariacjami bez powtorzen
12 cze 20:09
Jack: 0 jest na poczatku?
to bez sensu...
12 cze 20:13
Julek:
9*9*8*7 = .. takich liczb
12 cze 20:15
6latek: Nie Jack
Liczb 4 cyfrowych w których żadna cyfra nie powtarza się jest V410= U{10!}{10−4)!=
10!}{6!}= 5040
czyli jest rowna liczbie wariacji bez powtorzen z 10 elementow po 4
Ale od otrzymanej liczby wariacji należy odjąć te które na początku maja 0
Stad moje pytanie
Ile będzie takich liczb które na początku maja 0 ?
12 cze 20:19
6latek: Jeszcze jeśli ktoś by chciał pomoc to dlaczego nie korzystamy z kombinacji tylko z wariacji
bez powtorzen (a wzor się rozni
12 cze 20:22
Jack: a ze w ten sposob
no to odejmujesz
1*9*8*7
12 cze 20:23
6latek: To będzie za pomocą reguly mnożenia to co napisales
A za pomocą wariacji jak to zapisac ?
12 cze 20:25
Jack: V310
12 cze 20:26
6latek: Jack
V310= 720 a my mamy mieć 504 liczby do odjęcia
wiec to będzie V39
Dlaczego tak ? Dlatego ze możemy skorzystać z 9 cyfr rozmieszczonych na 3 miejscach ?
12 cze 20:32
Jack: tak dokladnie, bo dla zera jest zajete wiec zostaje nam V39
12 cze 20:36
Mila:
V104−V93=..
12 cze 20:36
6latek: Teraz pozostaje jeszcze jedno pytanie które już zasygnalizowałem
Dlaczego nie korzystamy tutaj ze wzoru na kombinacje
C410−C39 tylko ze wzoru na wariacje bez powtorzen ?
12 cze 20:40
6latek:
12 cze 20:47
Mila:
Ponieważ :
C104 to jest wybór 4 cyfr, a masz utworzyć z nich wszystkie liczby, czyli po wyborze
każdej czwórki cyfr masz C104*4! liczb.
C104*4!= V104 zdefiniowano jako wariacje ( ważny jest porządek)
12 cze 21:35
6latek: dobrze
12 cze 21:44