układy równań zespolonych
PawelP: (−1−i)x+y+z=0
−3x−2iy+z=0
−x+2y+(1−2i)z=0
Jaka jest najlepsza metoda na układy równań z liczbami zespolonymi? Za każdym razem przystawia
mi w tym momencie.
12 cze 19:54
PawelP:
12 cze 20:27
Leszek: rozwiąż metodą wyznaczników Cramera ; wyznacznik główny W=4i
12 cze 21:05
12 cze 21:21
PawelP: i w moim przypadku zawsez tak będzie, bo tak naprawdę x,y,z to v1, v2, v3 z które tworzą
wektor własny, ale nie potrafie ich za żadne skarby wyznaczyć, nawet w takim prostym przypadku
jak:
i −1 1
0 i 1
−1 0 (1−i)
12 cze 21:40
Leszek: pomyliłem się W=0 ; przyjmij parametr z= t i rozwiąż układ równań
(−1−i)x+y=−t
−3x−2iy=−t
| | 2+i | |
mi wyszło x=t ;y= |
| ; z=t oraz t∊R |
| | 5 | |
proszę sprawdzić
12 cze 22:08
PawelP: y=i, chociaż tez pewien nie jestem, ale dziękuję Panu, bo zaświeciło mi się światełko i chyba
wiem jak rozwiązywać takie układy.
12 cze 22:19