ROWNANIE MACIERZOWE
11: Czy ktos moglby mi zrobic te zadanie? Probowalem z pomocą i mi nie wychodzi, nie mam pojecia
jak to zrobic...
rozwiaz rownanie macierzowe AX=B
−4 2 1 4 −4
A= 3 1 −1 −2 B= 2
2 −4 2 −1 1
12 cze 19:14
jc: Zrób, jak napisał Mariusz.
−4x+2y+z= −4(1+u)
3x +y −z = 2 (1+u)
2x −4y+2z = 1+u
Potraktuj u jako parametr i rozwiąż równanie wzorami Cramera (na pewno
wyznacznik główny ≠ 0, chyba że coś pomyliłem).
12 cze 19:20
11: X=(4+4u)/11
Y=(21+21u)/22
Z=1+u
Dobry trop? Ktos to rozwiazal?
12 cze 21:26
11: Halo halo
12 cze 22:09
jc: Na samym początku napisałem wynik.
Chcesz wiedzieć, czy dobrze? podstaw.
12 cze 22:17
11: Co podstawic za u?
12 cze 22:20
11: X=8/11,y=42/22,z=2,u=1
12 cze 22:29
11: ?
12 cze 22:30
11: A nie, jednak u=−1 i wtedy wszystko wychodzi 0, wiec cos pokrecilem....
12 cze 22:39
jc:
Rozwiązanie, które podałem na samym początku:
x= t
y = −t
z= −2t
u= 2t − 1
Możesz za t podstawiać dowolną liczbę.
12 cze 22:47
11: Aha ale i tak mi nie wyszlo
12 cze 22:51
11: Czy ktos potrafi mi jakos pomoc oprocz podawania ostatecznej odpowiedzi?
12 cze 23:15
jc: Oto pełne rozwiązanie:
−4x + 2y + z + 4u = −4
3x + y − z − 2u = 2
2x − 4y +2z − u = 1
I += II + III
x − y + 2z + u = −1
3x + y − z − 2u = 2
2x − 4y +2z − u = 1
II += 2*I, III += I
x − y + 2z + u = −1
5x − y + 3z = 0
3x − 5y + 4z = 0
3*III −= 4*II
x − y + 2z + u = −1
5x − y + 3z = 0
−11x − 11y = 0
x = parametr
y = −x
z = −2x
u = −1 + 2x
13 cze 00:07
11: Dziekuje, a czy moglbys jeszcze wytlumaczyc co oznaczaja np te + i − przed =?
13 cze 00:28
11: Ok rozumiem
13 cze 00:31