Szachy -kombinacje
6latek: Zadanie :
Ilu zawodnikow bralo udział w turnieju szachowym jeśli rozegrano 15 partii im każdy gral z
kazdyn dokładnie jeden raz
Rozwiazanie
| | n(n−1 | |
=15 to |
| =15 to n2−n−30=0 to √121=11 n1=−5 lub n2=6 |
| | 2 | |
Odp. Bralo udział 6 zawodnikow
To powinno być dobrze
Teraz mam pytanie do tego zadania
Jakby to nalezalo policzyć jeśli np. rozegrano by 40 partii i każdy z każdym rozegral rewanż
12 cze 19:10
Mila:
n*(n−1)=40
brak rozwiązania
Może być np. 56 partii
n*(n−1)=56
Iloczyn kolejnych liczb naturalnych
8*7=56
n=8
12 cze 19:27
6latek: Dobry wieczor
Milu 
To 40 wzialem z sufitu . Mozez to dokładnie wytlumaczyc ?
Bo jeśli maja grac dokładnie 1 raz to 1 zadaniu mamy 15 dwuelementowych podzbiorów
A tutaj ?
12 cze 19:33
6latek:
12 cze 19:49
Jack:
wiec jak chcesz rewanze to po prostu dajesz n*(n−1)
nie ma tego "przez dwa"
12 cze 20:01
6latek: Witaj

Dzieki
12 cze 20:05
Mila:
| |
− liczba wszystkich par i tyle jest rozgrywek każdy z każdym (raz), |
| |
jeżeli jest rewanż to grają jeszcze raz.
=====
12 cze 20:29
6latek: Dziekuje
Milu
12 cze 20:35