Równanie z partnerem
Magda: Dla jakiej wartości parametru m równanie nie ma rozwiązań |x+13| = 56 − 7m
12 cze 18:16
6latek: Potrafisz narysować wykres y=|x+13| ?
Jeśli tak to narysuj i tnij go prosta y=56−7m=−7m+56
12 cze 18:21
6latek:

To jest wykres funkcji y=|x+13|
Taki powinnas narysować w zeszycie
Z tego wykresu widać ze równanie to nie ma rozwiazan gdy y∊(−
∞,0)
dla y=0 jest jedno rozwiązanie
dla y∊(0,
∞) masz dwa rozwiązania
Żeby to równanie nie miało rozwiązania to prosta y=56−7m nie może przecinac tego wykresu
Żeby wyznaczyć m musimy rozwiazac nierownosc
56−7m<0 to m>8
Dla m>8 równanie to nie ma rozwiazan
12 cze 18:39
Julek: To równanie nie ma rozwiązań gdy:
56−7m <0
czyli dla m >8
12 cze 20:18