ciągi arytmetyczne
Marek: Wyznacz x, dla którego liczby 3, x2−4x+9, 25 utworzą trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego
oraz
Wyznacz a1 i r ciągu arytmetycznego, w którym a5 = 4 oraz 116 − a4 = 32
12 cze 18:10
6latek: I w czyn trudność Panie Marku ?
Jeśli masz 3 kolene wyrazy w ciągu arytmetycznym to czemu jest rowny wyraz srodkowy ?
nr 2
a5= a1+4r =4
a16= a1+15r
a4= a1+3r
czyli a16−a4= a1+15r−a1+3r=32 ⇒18r=32 to r= policz
Masz r to z e wzoru na a5 wylicz a−1
12 cze 18:18
Janek191:
2*(x
2 − 4 x + 9) = (3 + 25) / : 2
x
2 − 4 x + 9 = 14
x
2 − 4 x − 5 = 0
Δ = 16 − 4*1*(−5) = 36
√Δ = 6
| | 4 − 6 | | 4 + 6 | |
x = |
| = − 1 lub x = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
=================================
12 cze 20:53