analiza pochodne cząstkowe
bartman23: Policzyć: dz
2/dxdy(x
2 − 2*x + y
2*x + z
2 = 0), z = z(x, y) jest funkcją uwikłaną.
| | −y*(x2+z2) | |
*WolframAlfa pokazuje |
| |
| | 2z3 | |
| | dz2 | | −d2f/(dydx) | |
Czy można to zrobić ze wzoru: |
| = |
| ? Wtedy jednak wychodzą |
| | dxdy | | df/dz | |
różne wyniki.
12 cze 17:26
Bart112man: To znaczy ten wzór co napisałem dotyczy ekstremum ale ogólnie chyba trzeba zrobić z'(x) i potem
z tego zrobić dz/dy z tego co nam wyjdzie? Proszę pomoc
12 cze 19:03
bartman23: pomoze ktoś tak żeby wyszło równanie z Wolframu

?
12 cze 20:12