ciag
ob: Sprawdz ograniczoność ciagu rekurencyjnego x1=3, xn+1=xn/2 − 2/xn
12 cze 17:14
jc:
x
n = 2 ctg(2
n φ)
φ = arctg(2/3)
Sprawdź

φ jest niewspółmierne z π.
Może coś z tego da się wywynioskować.
Stawiam, że ciąg x
n jest nieograniczony.
12 cze 18:03
g:
Mogę wykazać, że nie rozbiegnie się do nieskończoności, co jednak nie oznacza
ograniczoności.
Żeby xn=∞, to xn−1 musiało by być 2 lub −2. Z kolei xn−2 musiało by być
(+|−)2 (+|−)√8, czyli liczbą niewymierną. Wszystkie xn są jednak liczbami wymiernymi.
12 cze 18:19
ob: Czyli jakoś nie ma prostego sposobu?
12 cze 18:26
jc:
Z mojego wzoru nic się raczej nie wywnioskuje
12 cze 19:15
ob: czyli jak to rozwiązać?
12 cze 19:41
jc: Skąd masz takie zadanie? Czy ze zbioru zadań nierozwiązanych?
Czy to element pracy licencjackiej, magisterskiej, doktorskiej, .... ?
12 cze 19:44
ob: To aż takie trudne by było?
12 cze 20:08