Trygonometria
wiśnia: Wyznacz wartości parametru m, m należy do R dla ktorych równanie:
sinx=m2−2m ma cztery rozwiązania w przedziale (−pi,2pi)
Wyszło mi m=<0;2> a ma być m=(0,1) U (1,2)
12 cze 16:38
wiśnia: up
12 cze 17:55
Saizou :
czyli −1<sinx<0 stąd mamy
−1<m2−2m<0
−1<m2−2m
0<(m−1)2 dla każdego m z wyjątkiem m=1
m2−2m<0 → m należy do (0,2)
zatem m należy do (0,1) U (1,2)
12 cze 18:07
6latek:

Widzisz ze 4 rozwiązania sa w przedziale y∊(−1,0)
12 cze 18:09
===:

−1<m
2−2m≤0 i dalej chyba rozumiesz
12 cze 18:10
===:
np tak ....skoro (−π, 2π)
12 cze 18:14
wiśnia: thx, już ogarniam
12 cze 19:00