równanie różniczkowe
okiii: równanie różniczkowe y′=32x+7y
12 cze 15:32
Mariusz:
y'=3
2x3
7y
3
−7ydy=3
2xdx
12 cze 16:00
Leszek:
| dy | | dy | |
| =32x*37y <=> |
| =32x*dx<=> ∫3−7ydy = ∫32xdx |
| dx | | 37y | |
| | ax | |
korzystam z całki typu ∫ax*dx= |
| |
| | lna | |
zatem otrzymuje :
| −1 | | 3−7y | | 1 | | 32x | |
| * |
| = |
| * |
| <=>3−7y=−3,5*32x |
| 7 | | ln(3) | | 2 | | ln(3) | |
i otrzymałem sprzeczność ; być może w treści jest błąd ( powinno być w wykładniku 2x−7y)
12 cze 16:06
Mariusz:
2*3−7y=−7*32x+C
7*32x+2*3−7y=C
12 cze 17:10
Leszek: u Mariusza też jest sprzeczność bo lewa strona równości jest dodatnia a prawa ujemna
12 cze 17:16
Mariusz:
Jeżeli x oraz y są zespolone to lewa strona może być ujemna
Jeżeli x oraz y są rzeczywiste to można założyć że stała jest większa od zera
13 cze 21:00
Leszek: z podanego zapisu równania raczej wynika ,że zmienne (x;y) ∊ R
czyli to oznaczało by ,że stała C zależy od zmiennej x , coś dziwnego ?
bowiem C−7*32x>0
13 cze 21:09
piotr: | | 3−7 y(x) | | 9x | |
− |
| = |
| +c1 |
| | 7 ln3 | | ln9 | |
13 cze 21:43
Leszek: | | 9x | |
w dalszym ciągu ten sam problem C1> |
| czyli stała C1 jest funkcją zmiennej x |
| | ln9 | |
czy to Was nie dziwi ?
13 cze 22:05