Oblicz wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego
sitw: Oblicz wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego o
przeciwprostokątnej 13 a przyprostokątnej 12 .
Z tw. pitagorsa wychodzi mi że 3 bok ma 5 a jak obliczyć wysokość ?
12 cze 15:08
Mariusz:
Masz długość boków możesz policzyć pole powierzchni i podzielić je przez długość boku
na który spuszczona jest wysokość
12 cze 15:12
Jerzy:
Nie do końca tak....popraw
12 cze 15:23
Jack:
| | 1 | |
Ptrojkata = |
| * 5 * 12 = 6 * 5 = 30 |
| | 2 | |
| | 1 | |
pole te mozna wyrazic poprzez wysokosc, zatem P = |
| * 13 * h |
| | 2 | |
zatem
h = ...
12 cze 15:39
sitw: 4,61 Dzieki
12 cze 15:45
12 cze 20:24