Piąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 13 a jedenasty wyraz 28Oblicz a1 i r
DomaXX: Wyliczyłem już że różnica (r)=2,5 ,powiedzcie jak wgl. ruszyć obliczanie a1 ,wiem że wzory ,ale
proszę o wytlumaczenie i obliczenie a1.Dziękuje z góry
12 cze 14:42
Jack:
no wzory wzory, a dokladnie jeden
an = a1 + (n−1)r
piaty wyraz to a5, jedenasty to a11
a5 = a1 + 4r
a11 = a1 + 10r
i mamy nasz uklad rownan
skoro a5 = 13, a11 = 28, no to
{a1 + 4r = 13
{a1 + 10r = 28
jest to standardowy uklad rownan z 2 niewiadomymi.
najszybciej wg mnie bedzie odejmujac od siebie rownania :
zatem
a11 − a5 = 28 − 13 = 15
a1 + 10r − a1 − 4r = 15
6r = 15
...
12 cze 15:43
DomaXX: Hmmm no ok dzięki , ale to obliczyłeś mi r , to co ja mam r=2,5 ja potrzebuje natomiast a1 .
Nie wiem nadal skąd to wziąść −,−.Mógłbyś to rozwiązać do końca?Dzięki!
12 cze 15:54
ICSP: a5 = a1 + 4r ⇒ a1 = a5 − 4r
znasz a5 , znasz r. Wyliczysz a1.
12 cze 15:56
DomaXX: Dzięki! a1 wyszło 3 dobrze?
12 cze 16:21
ICSP: dobrze
12 cze 16:25
DomaXX: Dzięki za pomoc ziom

! Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi..

albo w skinach w CS ^^
12 cze 16:27
ICSP: Na szczęście dzieci nie mogę mieć, więc skiny w zupełności wystarczą
12 cze 16:35