liceum
matma: Naszkicuj wykres funkcji:
a) y = (x − 1 )2 − 3
mozna to zadanie zrobic w ten sposób ze wypisuje sb ''iksy'' w tabeli i licze y i rysuje?
12 cze 14:04
6latek: Można tak zrobić
12 cze 14:05
Metis: g(x)=x2, translacja o wektor [1,−3] −> f(x)=(x−1)2−3
12 cze 14:07
Janek191:

Rysujemy wykres funkcji y = x
2
i przesuwamy go o wektor [ 1, − 3] otrzymamy wykres funkcji y = (x −1)
2 − 3
12 cze 14:07
6latek: Na co i tak straci więcej czasu bo musi narysować dwa wykresy
I z drugiej strony i tak go dokładnie w zeszycie nie narysuje
12 cze 14:10
Janek191:
Trzeba mieć szablony, tak jak ongiś bywało ( za moich czasów )
12 cze 14:12
6latek: Za moich tez
12 cze 14:13