reszta z dzielenia
nick: Podaj resztę z dzielenia 777745 przez 191.
12 cze 14:03
6latek: Chyba można to zrobić z dwumianu Newtona (wczoraj pobieznie czytałem o tym w nocy)
12 cze 14:07
Metis: Kongruencje
12 cze 14:09
6latek: czesc
Metis 
Odpoczywaj do meczu
12 cze 14:14
Metis: 
@
12 cze 14:16
Benny: Jak odpoczywać? Jutro algebra
12 cze 14:19
6latek: czesc
Benny
Saizou tez na jutro kolokwium
12 cze 14:25
nick: Robilem kongurencjami, ale nie jest tak łatwo.
7777 = 137 mod(191)
77772 = 51 mod(191)
77773 = 111 mod(191)
77774 = 118 mod(191)
77775 = 122 mod(191)
w kazdym badz razie w pierwszych 20 potegach 7777 nie ma reszty 1. Jest na to jakis trick ?
Twierdzenie Fermata? Tez raczej nie:
777745 = 7777190 * (7777145)−1 = 1 * (7777145)−1 , czyli trzeba znaleźć
reszte z 7777145, co nawet pogarsza sytuacje
12 cze 14:34
Benny: Cześć

U mnie egzamin z całego roku.
12 cze 14:34
Metis: Dasz radę

Wykuty pewnie jesteś
12 cze 14:46
Benny: Nie powiedziałbym

Nie lubię algebry.
12 cze 14:50
Krzysiek: 777745 ≡ (7777 mod 191)45 ≡ 13745 ≡ 13744*137 ≡ 13722*13722*137 ≡
13711*13711*13711*13711*137 ≡ 13710*13710*13710*13710*1375 ≡
1375*1375*1375*1375*1375*1375*1375*1375*1375 (tutaj jeszcze dalej
powinienem rozbijać te ułamki, ale już widać metodę, więc można samemu się męczyć) ≡ 1229 ≡
185 mod 191
12 cze 15:10
jc: 185
12 cze 15:27
nick: dzieki
12 cze 16:11