Planimetria
lepus: Boki trójkąta ABC mają długości: AB=8, Bc=16 oraz AC=20. Oblicz długość środkowej poprowadzonej
z wierzchołka A. Jakaś wskazówka?
12 cze 13:10
Jack: ktora klasa?
12 cze 13:15
Jack:

z twierdzenia cosinusow w trojkacie ABC
20
2 = 16
2 + 8
2 − 2*16*8 * cos α
400 = 320 − 256 cos α
256 cos α = − 80
| | 80 | | 5 | |
cos α = − |
| = − |
| |
| | 256 | | 16 | |
z twierdzenia cosinusow w trojkacie ABD
d
2 = 8
2 + 8
2 − 2*8*8cosα
| | 5 | |
d2 = 128 − 128 *( − |
| ) |
| | 16 | |
d = ...
12 cze 13:21
Aga1.:

Oblicz pole trójkąta ABC.
Ze wzoru na pole trójkątaACD wylicz h.
Z tw. Pitagorasa z układu wylicz x
x
2=z
2+h
2
h
2+(20−z)
2=8
2
12 cze 13:35
Janek191:

Z tw kosinusów dla małego Δ mamy
10
2 = 4
2 + 8
2 − 2*4*8*cos α
100 = 16 + 64 − 64 cos α
64 cos α = − 20
więc
x
2 = 8
2 + 8
2 − 2*8*8 *cos α
| | −5 | |
x2 = 64 + 64 − 128* |
| = 128 + 40 = 168 = 4*42 |
| | 16 | |
x = 2
√42
========
12 cze 13:42
lepus: Dziękuję
13 cze 00:11