pilne!
girl: Prosze o zrobienie i wytłumaczenie tego kompletnie nie rozumiem co to za zadanie
Wykres funkcji f przesuń równolegle o wektor Napisz wzór funkcji g, której wykres
otrzymałeś, jeśli:
a) f(x) = 2x − 4 u = [−4,0]
b) f(x) = −3x +1 u = [0,5]
c) f(x) = 3 |x| u = [ 3,−8]
d)f(x) = 2{x} u = [−1,2]
12 cze 12:54
Janek191:

Wykres funkcji y = f(x) przesunięto o wektor [ a, b]
Otrzymano wykres funkcji y = f( x − a) + b
a) f(x) = 2 x − 4
→
u = [ − 4 , 0 ]
więc
g(x) = f( x − (−4)) + 0 = f( x + 4) = 2*(x + 4) − 4 = 2 x + 4
12 cze 13:16
Janek191:

b) f(x) = 3 x − 1
→
u = [ 0, 5]
więc
g(x) = f( x − 0) + 5 = f(x) + 5 = 3 x − 1 + 5 = 3 x + 4
g(x) = 3 x + 4
===========
12 cze 14:00
Janek191:
c) f(x) = 3 I x I
→
u = [ 3, − 8 ]
więc
g(x) = f( x − 3) − 8 = 3 I x − 3 I − 8
==========================
12 cze 14:02
Janek191:
d)
f(x) = 2√x
→
u = [−1, 2]
więc
g(x) = f( x −(−1)) + 2 = f( x + 1) + 2 = 2 √x + 1 + 2
g(x) = 2√x + 1 + 2
===============
12 cze 14:04