Permutacje
6latek: Mam zbior {1,2 3 4 5 6 7 8 }
Liczba wszystkich permutacji P8=8!
mam obliczyć liczbe permutacji gdzie 1 i 8 sasiaduja ze sobą w kolejności 1 ,8
No to jeśli 1 jest na pierwszym miejsci i 8 na drugim
to 1*1*6*5*4*3*2*1= 6! =(8−2)!
Jeśli 1 na drugim i 8 na 3 miejscu to
6*1*1*5*4*3*2*1= 6!
Jeśli będzie 1 na 3 miejsci i 8 na 4 miejscu to
6*5*1*1*4*3*2*1= 6! =(8−2)!
Powtarzajac to rozumowanie dalej ze 1 na 4 miejscu i 8 na piatym itd. dostaniemy (8−2)!
permutacji
Teraz pytanie . Proszse o dokładne wytłumaczenie
Dlaczego liczba permutancji gdzie 1 i 8 sasiaduja ze sobą w kolejności 1,8 jest rowna
(8−1)!*(8−2)!
a nie (8−2)! ?
12 cze 12:19
Jerzy:
Sąsiadują = stoją obok siebie
12 cze 12:25
g: Moim zdaniem 7 * 6!
12 cze 12:27
Jerzy:
Tak, 7*6! = 7!
12 cze 12:31
6latek: Witaj
Jerzy 
Jest to czesc zadania gdzie zbior jest n elementowy ale dla lepszego zrozumienia wzialem
konkretny zbior 8 elementowy
Analogicznie mam ze liczba wszystkich permutacji z 8 elementow w których 1 i 8 sasiaduja ze
sobą w kolejności 8 ,1 jest rowna
(8−1)(8−2)!
Teraz zauwazylem ze napisałem wyżej (8−1)!(8−2)
Ma być (8−1)*(8−2)!
12 cze 12:33
6latek: Wlasnie chodzi o to dlaczego 7*6! ?
Bo 6! to wiem dlaczego
12 cze 12:36
Jerzy:
Uklad 1,8 ( obok siebie ) ustawiasz na jednej z 7 pozycji,
pozostale 6 cyfr permutujesz 6!
12 cze 12:38
6latek: na razie dzięki
12 cze 12:42
6latek: Dobrze .
Zrozumialem czyli (1,2) (2,3) (3,4) (4,5) (5,6) (6,7) (7,8) takie będą pozycje i będzie ich
7
tak samo będzie dla układu 8,1 tez będzie 7 pozycji na których mogę go ustawić
czyli jeśli mam zbior n elemnetowy to 1 i n(żeby wystepowaly w tej kolenosci mogę ustawić
na (n−1)(n−2)!= (n−1)! sposobow
Tak samo żeby n i 1 w tej kolejności to mogę je ustawin tak samo na (n−1)! sposobow
12 cze 12:48
Jerzy:
Dokladnie tak
12 cze 12:55
6latek: czyli wszystkich tych permutacji gdzie 1 i n sasiaduja ze sobą w dowolnej kolejności jest
2(n−1)!
A wiec liczba permutacji z n elenentow gdzie 1 in nie sasiaduja ze sobą jest rowna
n!−2(n−1)!= (n−1)!*n−2(n−1)!= (n−1)!(n−2)
Powinno być dobrze
12 cze 13:03