programowanie w c
ktopytaniebladzi: Czesc mam problem z napisaniem takiego programu.
Program umożliwia wczytywanie dowolnie zadanej liczby danych z klawiatury do dwuwymiarowej,
dynamicznie alokowanej tablicy a następnie wyświetla te dane w postaci macierzy.
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
int x,y,**tab,i,j;
printf("Podaj liczbe wierszy tablicy:\n");
scanf(" %d",&x);
printf("Podaj liczbe kolumn tablicy:\n");
scanf(" %d",&y);
tab=(int**)malloc(x*sizeof(int*));
for(i=0;i<x;i++){
tab[i]=(int*)malloc(y*sizeof(int));
}
printf("Podaj liczby do tablicy:\n");
for(i=0;i<x;i++){
for(j=0;j<y;j++){
scanf("%d",tab[i][j]);
}
}
for(i=0;i<x;i++){
for(j=0;j<y;j++){
printf(" %d ",tab[i][j]);
}
printf("\n");
}
return 0;
}
Program kompiluje się, ale po wpisaniu kilku liczb zawiesza się. Jakieś wskazówki co jest nie
tak?
12 cze 11:38
ktopytaniebladzi: już sam jakoś rozwiązałem problem w funkcji scanf zapomniałem o &. A i jeszcze oczywiscie na
końcu programu trzeba zwolnic pamiec
12 cze 12:40