Zadania na zbiorach
macko20: Czy dobrze to jest rozwiazane?
1. Wychodzac z tautologii(rachunku zdan) P v(q v r)=(p v q)v r
udowodnic prawo rachunku zbiorow : A∪ (B∪C)=(A∪B) ∪C
1) Z: P v(q v r)=(p v q)v r
T: A∪ (B∪C)=(A∪B) ∪C
D: p−x∈A q−x∈B r−x∈C
x∈A v (x∈B v x∈C)=(x∈A v x∈B)v x∈C
∀x: x∈A v(x∈B v x∈C)=∀x:(x∈A v x∈B) v x∈C
∀x: x∈A v x∈(B∪C)= ∀ x: x∈(A∪B) v x∈C
∀x: x∈ A∪ (B∪C)= ∀ x: x∈(A∪B) ∪C
A∪ (B∪C)=(A∪B) ∪C
3. Udowodnic (A∩B)xC= (AxC)∩(BxC)
(AxC)∩(BxC)=(x,y) ∈(AxC)(x,y) ∈(BxC)=
x∈Ay∈Cx∈By∈C ⇔x∈Ax∈By∈Cy∈C⇔
x∈(A∩B)x∈C=(x,y) ∈(A∩B)xC
(A∩B)xC= (AxC)∩(BxC)
12 cze 11:34