Płaszczyzna zespolona, narysuj wykres
Kujon: Witam, mam jutro egzamin z matematyki i mały problem z płaszczyzną zespoloną.
Konkretnie, jak narysować zbiór:
1) |z| = 2pi − arg(z)
2) |z| = 3 + arg(z)
ktoś coś?
12 cze 10:43
g:
12 cze 11:30
Kujon: a jakieś obliczenia do tego? czy po prostu podstawiasz sobie po kolei jakieś φ i próbujesz
rysować?
12 cze 11:43
g: 1) Zaczynam w punkcie |z|=0. Krzywa jest trajektorią końca wektora o zwiększającej się
długości r=|z| i kącie φ=−|z| (2π można pominąć).
Z 2) jest podobnie, z tym że nie można zignorować 3 i spirala będzie kręciła w drugą stronę.
12 cze 12:24
piotr: 1) r=−θ
2)r=θ+3(rad)
12 cze 13:28