optymatyalizacja
dorota17: ABCD to kwdarat gdzie AB lezy na prostej y=x+8, a C i D na paraboli y=x2. Znajdź maksymalną
wartość boku kwadratu.
12 cze 10:33
dorota17: zna sie ktos tu na geometrii analitycznej?
12 cze 18:27
6latek: Troche się zna
12 cze 18:28
dorota17: 6latek jak to rozwiązać
12 cze 18:32
jc: Są dwa takie kwadraty, wybierasz większy.
12 cze 19:27
dorota17: jak do tego dojść?
12 cze 19:35
jc: A, B leżą na prostej y = x+8. C i D leżą na prostej równoległej, czyli na prostej y=x+t.
Wiemy, że C, D leżą na paraboli y=x2. Prosta y=x+t przecina parabolę w dwóch punktach.
Odległość pomiędzy tymi punktami powinna być równa odległości pomiędzy prostymi.
Napisz równanie i znajdź wartość t.
12 cze 19:39