takitam: wyznacz te wartości m dla których równanie x2+mx+m+5/4=0 ma dwa różne pierwiastki
ujemne.
3 lis 22:32
nikifor:
warunki na różne pierwiastki to
1) Δ >0
2) x1 + x2 < 0 tzn - b/a <0 pierwsza cz. wz. Vieta
3) x1 *x2 >0 c/a>0 druga cz Vieta
czyli
2) będzie - b/a <0
3) - " - c/a >0
a=1 b =m c= m + 5/4
podstaw za a, b ,c do tych trzech warunków
i ostatecznie wybierz cz. wspólnąa tych rozwiązń i to będzie odp
3 lis 22:42
fdsfsd: dwa pierwiastki ujemne czyli wez zrob sobie ukladzik w ktorym bedzie ze
Δ>0 poniewaz musza byc 2 pierwiastki a ze ujemne to napisz ze
x1 * x2 >0
x1+x2 <0
gdzie iloczyn pierwiastkow to inaczej c/a natomist suma to -b/a gdzie a,b,c to
wspolczynniki f kwadratowej
3 lis 22:43
takitam: heh mi tak naprawdę bardziej chodziło o równanie bo coś mi nie wychodziło z odpowiedziami
ale teraz zauważyłem błąd. co prawda nie pomogliście mi za bardzo ale dzięki
3 lis 22:48
nikifor: haha

o min wcześniej napisałem
3 lis 22:51