Ciagi ograniczone
6latek: Zadanie :
| | 1 | |
Udowodnic ze ciag an= 3− |
| jest rosnący i ograniczony |
| | n+1 | |
Udowodnilem ze jest rosnący
Natomiast jak udowodnić ze jest ograniczony ?
Bo jeśli jest ograniczony to oznacza ze jest ograniczony jednoczenie i z dolu i z góry
12 cze 09:20
jc:
an ≥ a1 = 5/2 (bo ciąg jest rosnący), an = 3−1/(n+1) < 3.
12 cze 09:25
6latek: Witaj

On będzie ograniczony z góry przez 3
natomiast z dolu
a
1= 2,5
a
3= 3−0,25= 2,75
czyli mogę przyjąć ze on jest ograniczony z dolu przez 2 ?
12 cze 09:30
6latek: Definicja mowi nam ze ciag jest ograniczony ⇔⋁M ⋀n∊M |a
n|≤M
Wobec tego można z tego wzoru na a
n zauwazyc ze jest on ograniczony przez 3
To nalezaloby rozwiazac
| | 1 | | 1 | |
3− |
| ≤3 lub 3− |
| ≥−3 |
| | n+1 | | n+1 | |
I teraz wyznaczyć przedzial ?
czy to nie tak ?
12 cze 09:40
Saizou :
Ograniczeń masz nieskończenie wiele, w definicji przyjmuje się |a
n| ≤ M, bo zawsze którąś ze
stałych
można odpowiednio zwiększyć, albo zmniejszyć, tzn. np.
ale jeśli chcemy mieć zgodnie z definicją to
| | 1 | | 1 | |
−3 ≤ 3− |
| ≤ 3→|3− |
| | ≤ 3 |
| | n+1 | | n+1 | |
Ograniczać z góry możesz każdą liczbę większą bądź równą 3
| | 5 | |
a z dołu liczbą mniejszą bądź równą |
| |
| | 2 | |
12 cze 10:46
6latek: Czesc
Saizou 
Dzieki
Jak na uczelini ? Wszystko pozaliczane jest ?
12 cze 10:48
Saizou :
Cześć 6−latku zostały mi ostatnie 2 dni semestru ( co dziennie jakieś koło), a potem sesja
12 cze 11:24
6latek: To trzymaj się

Ale już drugi rok będzie za Toba
12 cze 11:36
Leszek: | | n−1 | |
wykazać że ciąg an = |
| jest monotonicznie rosnący i ograniczony |
| | n+3 | |
| | n | | n | | n−1 | | 4 | |
an+1 = |
| ; an+1−an = |
| − |
| = |
| |
| | n+4 | | n+4 | | n+3 | | (n+4)(n+3) | |
czyli dla n∊N
+ a
n+1>a
n zatem ciąg a
n jest monotonicznie rosnący
a
1=0
| | n−1 | |
lim an= lim |
| = 1 dla n→∞ |
| | n+3 | |
zatem dla n∊N
+ a
n∊<0;1)
12 cze 16:52
Metis: 5−latku @
12 cze 17:09