Statystyka, wyznaczanie obszaru krytycznego.
Wpotrzebie: Witam,
Potrzebuję pomocy z wyznaczaniem obszaru krytycznego.
Np w zadaniiu:
W 100 losowo wybranych gospodarstwach domowych średnia
miesięczna opłata za energię elektryczną wyniosła 68 złotych, a
odchylenie standardowe 14 złotych. Zweryfikuj panującą opinię, że
przeciętne miesięczne wydatki na energię elektryczną w całej
populacji (m) wynoszą 75 złotych przyjmując poziom istotności
0,05.
Umiem obliczyć wszystko do momenty tkrytycznego :< wiem, że trzeba to odczytać z tablic i że t
krytyczne ma wyjść −1,64
wiem też że chodzi o tablice rozkładu normalnego... Prosiłabym o rozpisanie mi odczytywania
tego i wyznaczania tego krok po proku,
bo ja na prawdę tego nie rozumiem..
g:

Poczytaj tu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Weryfikacja_hipotez_statystycznych
i tu
http://www.statystyka-zadania.pl/tablica-rozkladu-normalnego/
1,64 bierzesz dlatego, bo Φ(1,64) ≈ 0,95, czyli 1−0,05.
Można tak:
1) Stawiamy hipotezę, że zmienna X ma rozkład N(75; 14).
2) Wyznaczamy t
1 i t
2 takie, że: P(X<t
1) = P(X>t
2) = α/2 lub α (przyjmijmy α=0,05).
t
1 = 75 − 14*1,64 ≈ 52
t
2 = 75 + 14*1,64 ≈ 98
3) Wartość X=68 mieści się w przedziale t
1−t
2, więc nie można odrzucić hipotezy 1).
Można inaczej:
| | X−75 | |
1) Stawiamy hipotezę, że zmienna t= |
| ma rozkład N(0,1). |
| | 14 | |
2) W tablicy znajdujemy 1,64 dla którego Φ(1,64) = 1−0,05.
| | 68−75 | |
3) Liczymy t = |
| . Jeśli −1,64 ≤ t ≤ +1,64 to nie można odrzucić hipotezy. |
| | 14 | |
Uwagi:
− Posługujemy się tablicą rozkładu normalnego, chociaż powinno się używać rozkładu
t−Studenta. Dla duzych liczebności próby tak można.
− Wartości t
1 i t
2 znajdujemy dla α=0,05, chociaż bardziej poprawnie było by wyznaczanie
dla α/2.