Kilka pytań
Nju: 1. Funkcją wymierna jest 5x, a dlaczego już nie x5? Skoro wyrażenie wymierne ma mieć
wielomian w liczniku i mianowniku?
2. Szukam jakiś dobrych tablic, myślałem o "Tablice matematyczne" wydawnictwa adamantan, warto?
Wiem, że kiedyś były polecane
3. Szukam też jakiś książek gdzie jest w niezły sposób i w miarę bezbłędnie wyjaśniona
matematyka na przykładzie zadań(zabrałem się do przygotowania do poprawy matury roz. która
zdawałem 5 lat temu)
Dzięki z góry za pomoc
11 cze 22:28
11 cze 22:31
6latek: nr 2 . Mogą być . Kiedys kupiłem je w Biedronce
11 cze 22:32
Nju: co do a? Szukałem po komentarzach i zadaniach ale nie znalazłem nic
11 cze 22:45
6latek: | | x | | 1 | |
y= |
| ⇒y= |
| x a to jest funkcja liniowa |
| | 5 | | 5 | |
Funkcja wymierna
| | w(x) | | x | |
y= |
| a w y= |
| nie masz zmiennej w mianowniku tylko stala |
| | p(x) | | 5 | |
11 cze 22:50
Nju: czyli w mianowniku zawsze musi być jakaś literka? ok
11 cze 22:52