oblicz całke
ksawery: Oblicz całke
(dx) : ( pierwiastek z 7 − 6x − x2)
11 cze 20:30
Mariusz:
| | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| |
| | √7−6x−x2 | | √(7+x)(1−x) | |
√(7+x)(1−x)=(1−x)t
(7+x)(1−x)=(1−x)
2t
2
7+x=(1−x)t
2
7+x=t
2−xt
2
x+xt
2=t
2−7
x(1+t
2)=t
2−7
dx=(−8)(−1)(1+t
2)
−22tdt
| | √7−6x−x2 | |
=2arctan( |
| )+C |
| | 1−x | |
11 cze 20:37
jc: Mariusz, tu nie ma co liczyć, trzeba napisać wynik"
√7−6x−x2 =
√16−(x+3)2 = 4
√1 − [(x+3)/4]2
| | (1/4) dx | | x+3 | |
∫ |
| = arcsin |
| |
| | √1 − [(x+3)/4]2 | | 4 | |
11 cze 20:44
Mariusz:
Tak ale chciałem pokazać mu podstawienie które zadzała gdy Δ>0
gdy a<0 to możemy założyć że Δ>0
W przypadku gdy a>0 można zastosować podstawienie
√ax2+bx+c=t−√ax
11 cze 22:10