przedział ufności
Anahi: Znaleźć symetryczny (lewostronny, prawostronny) przedział ufności dla wartości przeciętnej u
populacji, w której cecha X ma rozkład N (μ, 5) na poziomie ufności 1 −α= 0,98, jeśli na
podstawie 25−elementowej próbki otrzymano x=31,2.
11 cze 17:27
Saizou :
| | X−μ | |
obieramy funkcje centralne jako Q= |
| √n |
| | S | |
P(a<Q<b)=1−α
| | α | |
zazwyczaj dobiera się P(a≥Q)=P(Q≥b)= |
| |
| | 2 | |
stąd mamy
| | α | |
analogicznie obliczmy b=F−1(1− |
| ) |
| | 2 | |
teraz rozwiąż nierówność a<Q<b ze względu na μ
11 cze 17:34
Anahi: dzięki
11 cze 17:34