szeregi funkcyjne
Karolina: Hej mógłby mi ktoś powiedzieć jak w ogóle się do tego zabrać ?
| | 1 | | 2 | | sinn | |
Szereg |
| * |
| ∑ |
| * cosnx jest rozwiązaniem |
| | π | | π | | n | |
funkcji f(x)={ 1 dla x∊[0,1] ; 0 dla x∊(0,π] } w szereg cosinusów
Wyznaczyć szereg liczbowy oraz jego sumę dla x = 1
Jak w ogóle to zadanie zrobić, co mi daje informacje o tym jaki jest szereg cosinusów ?
11 cze 17:26
jc: Chyba rozwinięciem? Poza tym coś jeszcze jest źle przepisane.
11 cze 18:02
Karolina: Tak, tak rozwinięcie. W sumie znalazłam coś takiego że trzeba po prostu podstawić czyli
| | 1 | | 2 | |
1 = |
| * |
| ∑ sinn * cos (n*1) * 1/n |
| | pi | | pi | |
−1 = ∑ sin2n / n
ale czy to jest szereg liczbowy, chyba nie
11 cze 21:17
Karolina: *π − 1 po prawej
11 cze 21:17