prawdopodobieństwo
Anahi: Strzelec trafia do tarczy z prawdopodobieństwem 0,7.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że w serii 5 strzałów trafi co najmniej 4 razy?
b) Jak długa powinna być seria, żeby prawdopodobieństwo trafienia co najmniej raz było większe
od 0,999?
11 cze 17:09
Mila:
Schemat Bernoulliego
p=0.7,
q=0.3
n=5
A− strzelec trafi co najmniej 4 razy⇔k=4 lub k=5
P(A)=S
5(k=4)+S
5(k=5)=
11 cze 21:33
Mila:
b)
B−prawdopodobieństwo trafienia co najmniej raz większe od 0,999 w serii n rzutów?
B' − nie trafi ani raz w serii n rzutów
P(B')=(0.3)n
P(B)=1−(0.3)n
1−(0.3)n>0.999
(0.3)n<0.001
n>5
11 cze 21:37