prawdopodobieństwo
Anahi: Mamy dwie urny: w pierwszej są 3 kule białe i 4 czarne, w drugiej 5 białych i 7 czarnych.
Rzucamy kostką: jeżeli wypadnie mniej niż 5 oczek, to losujemy kulę z pierwszej urny, jeżeli
wypadnie 5 lub 6, to losujemy kulę z drugiej urny.
a) obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej
b) Wylosowano kulę białą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pochodzi ona z urny drugiej?
11 cze 17:06
Janek191:
| | 2 | | 3 | | 1 | | 5 | | 2 | | 5 | | 2*36 + 7*5 | |
a) P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 3 | | 7 | | 3 | | 12 | | 7 | | 36 | | 7*36 | |
11 cze 20:32